Dette vil vi ha på tallerkenen i år

Mat er viktig, og vi nordmenn er mer opptatt av smak enn noen gang. Trendene viser at i 2018 vil kostholdet handle om mye sunn og naturlig mat. Mat som er kortreist, og bærekraftig. At dyrene har det godt, og at det brukes lite kunstige tilsetningsstoffer og lite kunstgjødsel. Økologisk og naturlig skal det være. Selvom det er nye nytt, som streetfood og fermentert mat, er det noen gamle travere som ikke blir borte, for eksempel hamburgeren. Den vil vi nå lage selv. Hamburgere er en klassiker, og nå er det gourmetburger som teller. Vi lager vår egen, kverner gjerne vårt eget kjøtt, lager sauser og dressinger, og baker eget surdeigsbrød. Den grønne bølgen vi vedvare og det vil legges mer vekt på grønnsaker og vegetarinspirert mat. Kjøttfrie dager er populært. Bønner og linser vil også bli mer brukt ingrediens. Så vi må ikke glemme streetfood, småretter til å spiser i farten inspirert av østens gatekjøkkenmat og fastfood. Utviklet med norske råvarer og spennende smaker.

Kortreist og bærekraftig mat

Kortreist og bærekraftig, lite karbonavtrykk, miljøvennlig og økologisk. Alle disse faktorene blir det mer og mer fokus på i nordmenns bevissthet. Samtidig vil vi ha rimelig hverdagsmat. Butikkene sloss om vår oppmerksomhet, men samtidig som interessen for kortreist og økologisk mat blir større. Vi vil ha mat med stedsopprinnelser, gjerne med en historie. Fra gården i Telemark, der de har frittgående glade kuer som lager gode oster. Eller kjøtt fra gårdsbruket i nabobygda, der vi har vært på søndagstur og hils på hønene. Dette er eksempler på mat som er kortreist. Om det er bærekraftig i det store perspektivet er en annen sak. Vi vil også at maten skal være ren, uten tilsetninger av kunstgjødsel, antibiotika og pepcider. Dette kan gi utfordringer til dagligvarehandlen om rimelig og konkurransedyktig mat. Det kan for podusenten fra tid til annen være fornuftig å ta et forbrukslån for å finansiere perioden fra produksjon til salg. Det er mange utlegg i produksjonsfasen av mat, med driftskostnader, oppdrett og mating av dyr før produksjon og distribusjon. Og som kjent kommer ikke pengene inn før maten er solgt, eller selge skinnet før bjørnen er skutt.

Fermentering, ny og trendy måte å konservere maten

Nye, gamle konserveringsmetoder som fermentering er in. Fermentering er en gammel måte å ta vare på maten. Som speking av kjøtt og fisk, og nedlegging av grønnsaker i saltlake. Poenget er å ta vare på de gode bakteriene i maten. Dette er bakterier som er svært gode for kroppen, og spesielt for tarmene. Kombucha og Kimchi er ord vi stadig hører nå, og mange vet nok ikke hva det er. Kombucha er fermentert og ofte smaksatt te. Kimchi er en koreansk “nasjonalrett” laget grønnsaker og chilli, ganske så sterk. Omtrent alle slags grønnsaker kan fermenteres. Å bake eget surdeigsbrød er også i tiden, og er fermentert igjennom den prosessen det tar å lage og å holde liv i den levende bakteriekulturen, eller starteren du trenger for å få god surdeigsbakst. Mange kostholdseksperter har kommet med bøker og blogger om tema, og her kan du finne og gode tips og råd. Mer info kan du finne her www.fermentering.com