Hjelp – matflekker på tapeten

Vi vet alle at matlaging kan føre til kaos på kjøkkenet en gang i blant. Som oftest greier man å rydde og vaske sånn noenlunde, men enkelte ganger kan man være uheldig og ende opp med flekker både på veggen, på kjøkkenet og på tapeten på stua. Men hva kan man konkret gjøre dersom man ender opp med en fæl flekk på tapet? Ikke fortvil, for i denne artikkelen skal vi fortelle deg akkurat hva du bør gjøre for å få ordnet opp i dette.

Mye oppmerksomhet rundt søl på kjøkkenet handler om ulike farer ved manglende hygiene, som utvilsomt er noe alle bør være klar over. Likevel er det ikke bare helse og hygiene som kan påvirkes av matsøl, men også det mer estetiske når klær, duker og tapet blir utsatt for den ene flekken etter den andre. Klær og duker finnes det mange løsninger for, men hva med tapeten? Mange vil selvfølgelig si at det beste er å gå rett til nettsidene til Familietapeter.no, og hvis du har hatt tapeten lenge, kan det utvilsomt være på sin plass. Det er veldig bra å skifte ut tapet med jevne mellomrom. Samtidig er det klart at for eksempel de som har små barn neppe kan gå til familietapeter.no flere ganger i uken fordi barna søler! Realistisk sett må man gjøre sitt beste for å vedlikeholde, men også være forberedt på at man noen ganger må skifte helt. Husk å kjøpe nytt tapet når det gamle begynner å se slitent ut, ellers vil ikke stua fremstå som særlig elegant!

Når du skal kjøpe tapet og dekorere hjemme, kan det være lurt å sjekke om du kan få tak i vaskbart tapet. Dersom tapet lar seg vaske, er selvfølgelig jobben med vedlikehold mye enklere. Dette er særlig lurt i barnerom eller rom der det er mye trafikk frem og tilbake. Når du kjøper tapetet skal det vanligvis være en merkelapp på det som sier noe om hvor mye vask det tåler. Noen tapeter kan skrubbes hardt, mens andre bare kan dras over forsiktig med en svamp. Det er viktig å være klar over disse nyansene. Dersom du kjøper en bolig der det allerede er tapet, må du kanskje gjøre litt detektivarbeid på nett for å finne ut hva slags tapet det er, og om det er vaskbart.

Et tips er at tapet som er laget av vinyl eller akryl som regel er vaskbart. Du kan kjenne igjen disse materialene, for de har en viss glans i seg. Da kan du i hvert fall vaske lett med en svamp.

Dersom du skal kjøpe nytt tapet, kan det være lurt å se etter tapet med mønster. Det hjelper til med å skjule flekker og regelmessigheter, for ved et kort blikk vil gjesten din lures til å tro at dette er del av mønsteret.