Italiensk mat for alle

Italiensk mat er en favoritt for mange nordmenn. Enten det er på en restaurant i Oslo, eller noe du har laget hjemme på ditt eget kjøkken, kan du få en følelse av å være i Italia også her på våre breddegrader. Dessuten er italiensk mat svært Instagram-vennlig, med et deksel på din iphone 7 kan du ha den med på kjøkkenet og ta bra bilder.

Ukomplisert italiensk mat

En fantastisk egenskap med italiensk mat er at den egentlig ofte er svært ukomplisert. Der man noen ganger kan bli helt forvirret av for eksempel moderne skandinavisk kjøkken, er det italienske kjøkkenet ofte enkelt med få ingredienser og komponenter i en rett. Tenk for eksempel på den enkle oppbyggingen av hovedretter i Italia, der du selv må sette sammen kjøtt med passende tilbehør, «contorno».

Det er lov å gjøre ting svært enkelt i forbindelse med italiensk mat, noen tips:

  • Det er lov å bruke ferdig pasta. I Norge finnes det et helt greit utvalg av fersk pasta, samtidig som det dessuten sikkert er mange som har en pastamaskin som samler støv i kjøkkenskapet. Det er lett å få et inntrykk av at pasta må være fersk, men det er langt fra sannheten. Hvis du besøker en italiensk matbutikk vil du se at utvalget av tørket pasta er utrolig stort.
  • Lag de enkle rettene. Et komplett italiensk måltid er ofte delt inn i «primo» med en pastarett, og «secondo» med en kjøttrett. Dette medfører også at de enkelte rettene er relativt ukompliserte. Lag for eksempel en enkel pasta med ost og pepper som «primo» og en god biff som «secondo».
  • Velg gode råvarer. Dette kan noen ganger få uventede konsekvenser, for eksempel vil tomater på boks ofte være det beste alternativet. Tomater som er godt behandlet og pakket på boks, kan helt enkelt ha mye mer smak enn ferske tomater.

Spise italiensk mat i Italia

Hvis du skal spise italiensk mat i Italia, gjelder også rådet om å gjøre ting ukomplisert. Den aller beste maten finner du ofte på uventede steder:

  • Du finner svært mye bra pizza i ferdige stykker. For en nordmann føles dette kanskje ikke helt intuitivt ut, assosiasjonene går kanskje til ferdigpizza på 7-Eleven hjemme i Norge. I Italia er det noe helt annet, pizzaen du får ferdig er noe av det beste du får og førstevalget for mange italienere.
  • Se etter ukompliserte og enkle restauranter. I de aller fleste land bør du se etter restauranter der lokalbefolkningen spiser. Dette gjelder også i Italia. Kanskje du ikke finner en meny på engelsk, og kanskje servicen vil være en anelse mer varierende. Men du vil helt garantert få mye bedre mat på et sted som er tiltenkt lokale kunder.