Spansk mat

Når man skal på ferie, passer det godt å vite litt mer om matvaner i det landet man reiser til. Nå som den globale pandemien heldigvis etter hvert ser ut til å få mindre innvirkning på våre liv, vil mulighetene for å reise og ha det moro åpne seg igjen. Da vil mange benytte sjansen til å ta en tur til Spania, som lenge har vært blant nordmenns favorittreisemål. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hva spansk mat er, og hvilke matopplevelser man bør få med seg når man besøker landet.

Når man skal ut på ferie igjen, er det selvfølgelig også viktig å få i seg noen gode ferieklær. Det kan man skaffe på et nettsted som https://www.na-kd.com/no, så får man både et stort utvalg og slipper å bruke tid i små avlukker med grell belysning. Å pynte seg litt til man går ut i Spania er slett ikke feil, for den som er observant vil se at spanjolene selv er ganske så klesbevisste når de skal ut og spise.

Det spanske kjøkken -. finnes det?

Spørsmålet om det i det hele tatt finnes et spansk kjøkken kan kanskje virke litt merkelig, men greia er den at Spania er et stort land der hver region har sine egne stolte tradisjoner. Blant regionene som har en veldig sterk egen identitet og tydelige mattradisjoner finner vi blant annet Baskerland, Katalonia og Andalusia.

I Baskerland er mat svært viktig. Kulturen der er såpass tradisjonell at de gamle gourmetklubbene der bare menn har adgang fortsatt eksisterer. I deres mat bruker de mye røkt paprika, som for eksempel brukes i de sterkt krydrede kyllingrettene deres. De bruker også mye fersk fisk, og er i tillegg glade i klippfisk.

Katalonia er nok best kjent for nordmenn som regionen der Barcelona befinner seg, men er også så mye mer. I det katalanske kjøkkenet merker man fort en hang til å blande søtt og salt, og en tradisjon for å bruke nøtter i mange ulike retter og sauser. Særlig i sausene vil tykningsmiddelet svært ofte være mandler, hasselnøtter eller pinjekjerner. Kort vei fra Katalonia finner man Valencia, som er hjemmet til den fantastiske paellaen.

Andalusia er den sørligste delen av fastlandet i Spania. Her er åsene kledde med oliventrær, som gir oljen som også brukes i andre deler av landet. Denne delen av Spania lå lenge under muslimsk herredømme, og bruker fortsatt mye eksotisk krydder. Noen av de mest kjente formene for skinke kommer også fra denne regionen.

Å spise på restaurant i Spania

Når man skal spise ute i Spania, er det viktig å tenke litt over hvordan man kler og ter seg. Tross alt er det ikke noe mål å skille seg ut på en negativ måte. Derfor gjelder det å kle seg litt pent, i hvert fall hvis man skal på en litt bedre restaurant og kose seg med gourmetmat og god vin.