Den beste vintermaten

 

Vinteren er sur og kald, det er mørkt og trist og vi trenger rett og slett litt humørhjelp fra maten våre. Skikkelig vintermat må være robust og varm, litt tykk og god – akkurat som den beste vinterjakka.

 

Et av de beste vintermåltidene er fyldige supper med masse innehold. En god suppe varmer opp kroppen på samme måte som en god kopp kakao, og det metter godt så lenge man vet hva man skal putte oppi. I utgangspunktet har man to valg her – buljongsupper ogSummer soup with chicken and vegetables. kremete supper. En kremet suppe trenger ikke nødvendigvis å inneholde fløte eller melk, det er mer konsistensen det er snakk om. For eksempel kan man lage en herlig og fargesterk suppe av gulrot og gresskar. La gresskaret og gulroten få koke en stund først, slik at de blir skikkelig møre, før man kjører dem i blenderen til man får en fløyelsmyk suppe. Denne kan smaksettes med for eksempel ingefær og spisskummen, eller kanskje en god dose pepper og litt appelsin- og sitronskall. Man kan bruke andre grønnsaker som base for samme type supper, for eksempel spinat og blomkål, eller tomat og grillet paprika. For å få litt mer tyggemotstand og legge til noen proteiner kan man lett legge til et kokt eller posjert egg, eller kanskje små kjøttboller laget med passende krydder. Det er heller aldri feil med krutonger eller et godt stykke brød ved siden av!

 

Buljongsupper

 

Når det kommer til buljongsupper er det virkelig bare fantasien som setter grenser, eller eventuelt hva manwatercress soup finner i kjøleskap og spiskammer. Man kan ofte lage en god suppe av det man har igjen av grønnsaker på slutten av uken, for eksempel med en boks hakkede tomater som base. Har man ikke hakkede tomater kan man også bruke en ren buljongbase. Ikke vær redd for å tenke nytt her. Mange salattyper gjør seg godt i supper, for eksempel hjertesalat og bok choi. Vær heller ikke redd for å prøve ut nye smaker, du kan for eksempel prøve deg frem med ulike asiatiske soppslag.

Disse passer ekstra godt i supper med smak fra for eksempel chili og ingefær. Med god hjelp av varm vintermat, varme og myke pledd og behagelige møbler kommer man seg gjennom vinteren uansett hvor lang, mørk og kald den er – vinterdepresjonen kan man se langt etter.