Thai-mat for alle!

 

Thai-mat har blitt utrolig populært de senere årene, kanskje ikke så rart ettersom tusenvis av nordmenn reiser på ferie til Thailand hvert eneste år. Nå er det mulig å få kjøpt ferdige sauser på glass, pulverposer og ikke minst hele ferdigretter i ferdigmathylla. Det mange kanskje ikke vet er at Thai-mat faktisk er utrolig enkelt å lage, og at man slett ikke trenger å ty til poser eller glass for å få Thailand hjem i stua!

 

Thai-mat bygges prinsipielt opp rundt tre smaker; styrke (chili), sødme (sukker) Rice topped with stir-fried pork and basil.og syrlighet (lime). Med disse tre basene kan man relativt enkelt bygge opp en rett som i det minste smaker Thai, selv om man kanskje ikke følger oppskriftene så nøye. I tillegg er det også en del basisvarer som blir brukt i svært mange retter. Chilien er en selvfølge, men det varierer litt om man bruker tørket eller fersk chili. I supper og curries, som for eksempel Tom Yam eller Grønn Karri så bruker man som regel fersk chili. Her er det selvsagt helt opp til deg selv hvor mye du vil bruke, men litt av grunnen til at det brukes fersk og ikke tørket chili er at man vil ha smaken fra chilien i tillegg til styrken. Tørket chili brukes gjerne i Isan-retter, spesielt i salater som for eksempel Laab Moo og Moo Nam Tok. Her ønsker man den litt dypere smaken, samt det skikkelige kicket man får fra en tørket chili.

 

En annen viktig basisvare er kokosmelk, og mange retter kan enten lages med eller uten denne The women hold pestle with mortar and spice paste .ingrediensen. Kokosmelk er med på å gjøre rettene litt mildere og mer kremet, og det er en smakssak hva man foretrekker. Tom Yam er en rett som kan lages både med og uten kokosmelk, og det samme gjelder Gul Karri.

Lime er en annen svært viktig ingrediens, men husk at denne bør tilsettes sent i koketiden. Varmer du opp limejuicen for lenge vil du miste mye av smaken, og Thai retter skal ha en god dose syrlighet. Det er også mulig å supplere med limepulver.