Matvaner

I denne artikkelen skal vi snakke om matvaner og hva vi kan gjøre for å skaffe oss så gode og sunne rutiner som overhodet mulig. La oss begynne med å snakke om de forskjellige tingene som mat egentlig består av når vi bryter det ned.

Proteiner, karbohydrater, fett

Når vi snakker om makronæringen så snakker vi om proteiner, karbohydrater og fett. Dersom vi skal ha den beste sammensetningen av disse makronæringene så må vi begynne å beregne kalorier først og fremst. Dersom vi vil øke vekt, opprettholde den vekten vi allerede har, eller gå ned i vekt, så må vi først og fremst sette opp et antall kalorier som vi skal holde oss til daglig.

Dersom du velger å gå eller sykle til jobben så brenner du mer kalorier enn om du kjører bil. Hvis du kjører bil uansett så kan du skaffe deg forskjellig bilutstyr som kan gjøre turen mer gledelig for deg også. Uansett så er poenget at dersom du skal gå ned i vekt så må du spise mindre kalorier enn du forbrenner. Du kan legge gjennomsnittet på rundt 2.000 kalorier. Hold dette gående i en måned og sjekk hvordan vekten forandrer seg. Endre inntaket alt ettersom hva målene dine er. Du trenger også en matvekt og en applikasjon på telefonen din som kan hjelpe deg med å regne ut hvor mange kalorier maten din inneholder. Du må også sørge for at av disse kaloriene så spiser du 50% karbohydrater, 30% proteiner og 20% fett. Dette er ganske viktig, i tillegg så kan du ikke spise kalorier bare for å spise kalorier.

Ren mat

Det er veldig viktig at maten du spiser er “ren”. Du vet sikkert intuitivt hva dette betyr. Ikke spis godteri, potetgull, tykke sauser. Ikke drikk brus, ikke spis fast-food. Det du heller bør spise er brokkoli, ris, røde linser, havregrøt, salat og frukt. Dersom du også spiser kjøtt og fisk så bør du holde deg til minimalt med kylling og tunfisk. Grunnen til at dette bør bli redusert er for miljøet sin skyld, og samtidig for din egen helse. Kjøtt er ikke nødvendigvis så sunt som vi har antatt frem til nå.

Rutiner

Dersom du ikke er vant til en streng diett så bør du vite at det er vanskelig for alle sammen, spesielt i begynnelsen. Du kommer ofte til å få ønsker om å spise andre ting, men dersom du holder ut med en god rutine i noen måneder så kommer det til å bli mye enklere etter hvert. Det du får ut av dette, er mye mer enn det du legger inn i det.

Du kan også legge til forskjellige kosttilskudd som magnesium, kalsium, og andre multivitaminer i tillegg til så mange forskjellige B-vitaminer som du kan skaffe.